dbi-tabovi1dbi-tabovi2dbi-tabovi3dbi-tabovi4

Izborna skupština 2014. godine

Društvo bibliotekara Istre je na Izbornoj skupštini održanoj 19. rujna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula za novu predsjednicu izabralo ravnateljicu Gradske knjižnice Pazin – Ivu Ciceran. U glavni odbor izabrane su i: Ruža Šutalo, Lucija Martina Vežić, Nada Galant i Izabela Kapustić.

Iva Ciceran

Nagrada Društva bibliotera Istre uručena je Borisu Biletiću, doktoru humanističkih znanosti, književniku i ravnatelju Gradske knjižnice „Matija Vlačić Ilirik” u Rovinju.

Boris Biletić se 1986. godine zaposlio kao knjižničar u tadašnjem Narodnom sveučilištu. Odmah po zaposlenju započeo je uređivanje i pripreme za otvorenje Gradske knjižnice „Matija Vlačić Ilirik”, koja je za javnost otvorena u vili „Marija Antonija” 1987. godine. Knjižnica otad ide u red narodnih knjižnica hrvatskoga knjižničnog sustava.

Od osnutka do 1998. god. u sastavu je nekadašnjega Narodnog sveučilišta Rovinj, a otad do 2006. god. funkcionira kao knjižnična djelatnost Pučkoga otvorenog učilišta Grada Rovinja. Biletić je deset godina radio sam kao voditelj knjižnične djelatnosti unutar Pučkog otvorenog učilišta. Od 2006. godine knjižnica formalno i stvarno djeluje kao samostalna ustanova čiji je osnivač Grad Rovinj, a dr. Biletić je njezin ravnatelj.

Tijekom 2009. i 2010. god. prostor knjižnice se obnavljao, zbog čega je cjelokupni fond preseljen u bivšu Tvornicu duhana, gdje je knjižnica funkcionirala do završetka preuređenja. Danas knjižnica ima oko 45.000 jedinica građe, oko 2.000 korisnika i 4,5 uposlenih.

Biletić je od početka rada u knjižničarstvu član Društva bibliotekara Istre a od 1987. do 1989. godine bio je glavni urednik „Vijesti Društva bibliotekara Istre”.

Biletic Ciceran Kraljevic

Treću godinu zaredom Društvo bibliotekara Istre nagrađuje i knjižničarske projekte. Nakon projekata BOOKTIGA i Mediteran stanuje u Puli, Pohvalnicu za NAJ projekt osvaja Zelena knjižnica, čiji je inicijator i glavni nositelj Ivan Kraljević, viši knjižničar iz Sveučilišne knjižnice u Puli.

Projekt Zelena knjižnica dokazuje se kao inovativan u spajanju danas vrlo aktualne i sve važnije teme održivog društva i knjižničarske struke, koja u ovom slučaju preuzima kako ulogu promotora ideje, tako i edukatora i savjesti društva.

Za samu knjižničarsku struku je inspirativan jer je postavlja u središte zbivanja i čini je nezaobilaznim elementom u obrazovanju i podizanju svijesti pojedinca te je potvrđuje kao suptilnog medijatora koji fokusira pažnju svojih korisnika na ideje važne kako danas tako još više i u budućnosti. Time struku potvrđuje u jednom vremenskom kontinuumu, što je u sadašnjici koja propituje opstanak knjižničarstva čini jednim od nezaobilaznih elemenata izvanškolske i cjeloživotne edukacije.

U projektu je do sad sudjelovalo jedanaest knjižnica i dvadesetak drugih ustanova, a odlična suradnja ostvaruje se sa Sveučilišnom knjižnicom u Puli, pulskim kinom Valli te Fakultetom za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković”.

Od početka projekta do lipnja 2014. godine održano je 107 aktivnosti (predavanja, filmske projekcije, radionice, promocije knjiga i tribine) kojima je ukupno nazočilo 5090 korisnika. Među aktivnostima se ističu 63 stručna edukativna predavanja.

Back to top