dbi-tabovi1dbi-tabovi2dbi-tabovi3dbi-tabovi4

Skupština Društva bibliotekara Istre 2013. godine

Dana 19. rujna od 8 do 14 sati održana je redovna godišnja skupština Društva bibliotekara Istre u Čakavskoj kući u Žminju. Skupštini je prethodilo predavanje dr. sc. Aleksandre Horvat Vrijednosti knjižničarske profesije.

Na skupštini su podneseni i usvojeni financijski i programski izvještaji za 2012. i prvu polovicu 2013. godine, nakon čega se predsjednik Društva Ivan Kraljević osvrnuo na 60. godišnjicu osnutka Povjereništva Društva bibliotekara Hrvatske u Puli. Naime, prije 60 godina, 1953. godine u Naučnoj biblioteci u Puli osnovano je Povjereništvo Društva bibliotekara Hrvatske s 3 člana: Zlatko Vince i Roman Lukin, bibliotekari iz Naučne biblioteke i Mira Vučić iz Gradske knjižnice u Puli. Ovo prvo organizirano djelovanje knjižničara iz različitih knjižnica u Istri uzima se kao začetak djelovanja Društva bibliotekara Istre koje pod sadašnjim imenom djeluje od 1977. godine. Ovim povodom predsjednik DBI-a iznio je kratku povijest Društva, a knjižničarska savjetnica Marija Petener-Lorenzin prisjetila se rada u Društvu.

U 2014. godini Društvo najavljuje nastavak rada na projektima Zelena knjižnica i BHO, dva stručna predavanja u suradnji s CSSU-om te dodjelu nagrade Društva i pohvalnice za NAJ projekt.

Na skupštini je po drugi puta u povijesti Društva dodijeljena Nagrada DBI-a i to knjižničarskom savjetniku Brunu Dobriću koji je svojim radom pridonio afirmaciji knjižničarske struke, usustavljivanju baštinske građe, novim spoznajama o povijesti čitaonica i knjižnica u Istri te kulturne povijesti Istre uopće.

Drugi puta u povijesti Društva dodijelila se i Pohvalnica za NAJ projekt, za najbolje zamišljen i realiziran projekt u knjižničarskoj struci. Pohvalnica u 2013. godini dodijeljena je višoj knjižničarki Tei Grujić, voditeljici projekta Mediteran stanuje u Puli Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Nakon Skupštine položeno je cvijeće na grob Mihe Debeljuha.

 

Prezentacija predavanja Vrijednosti knjižničarske profesije

Izvještaj sa Skupštine DBI-a održane 2013. godine u Žminju

Izvještaj o radu Društva 2012. godine

Izvještaj o radu Društva u prvoj polovici 2013. godine

Fotografije sa Skupštine u Žminju

Back to top