dbi-tabovi1dbi-tabovi2dbi-tabovi3dbi-tabovi4

Stručno-znanstveni skup Ishodišta tiskane riječi: 155 godina tiskarstva u Istri (1859.-2014.)

U povodu obilježavanja obljetnice utemeljenja prve moderne tiskare u Istri u utorak, 4. studenoga 2014.u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održat će semeđunarodni stručno-znanstveni skup Ishodišta tiskane riječi: 155 godina tiskarstva u Istri (1859.-2014.).

Ove se godine navršava značajna obljetnica utemeljenja prve tiskare koja je pokrenula tiskarstvo i nakladništvo na području Istre. Prva moderna tiskara u Istri pod nazivom Prima Tipografia Istriana, poznatija kao tiskara obitelji Coana, utemeljena je u Rovinju 1859. godine. S aspekta razvoja kulture tiskarstva u Hrvatskoj, tipografija obitelji Coana predstavlja ishodište kontinuiranog razvoja tiskane riječi u Istri, otvorivši put zavičajnom nakladništvu, produkciji knjiga i prvih periodičkih publikacija koje dokumentiraju lokalnu povijest, politiku i kulturu. Ujedno se navršava i 145 godina pokretanja tiskarske djelatnosti u Puli, utemeljenjem prve tiskare Seraschin 1869., značajne i po objavljivanju prve publikacije na hrvatskom jeziku u Puli – knjižice Pravila Čitaonice u Pulju iz 1870. godine. S Pravilima povezana je i treća obljetnica kojom se u 2014. zaokružuje kulturna povijest Istre, a to je 145. obljetnica utemeljenja prve hrvatske čitaonice u Puli koja 1869. počinje djelovati kao središte hrvatskih preporodnih ideja, prosvjete i kulture.

Organizator skupa je Gradska knjižnica i čitaonica Pula, a suorganizatori Državni arhiv u Pazinu i Središnja knjižnica Srečka Vilhara Kopar (Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper).

 

Prilozi

Back to top