13. savjetovanje za narodne knjžnice u RH u Umagu

13. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj s međunarodnim sudjelovanjem održat će se od 20. do 22. listopada 2021. u Hotelu Sol Garden Istra u Umagu.

Tema ovogodišnjeg savjetovanja glasi Narodne knjižnice – jačanje kulturne, obrazovne i društvene uloge u globalnim kriznim situacijama. Cilj je Savjetovanja pokazati kako su knjižnice, unatoč iznimno teškim okolnostima, u skladu sa svojim organizacijskim, tehničkim, financijskim i ljudskim potencijalima prilagodile svoje poslovanje situaciji u kojoj je došlo do smanjenja ili potpune obustave dijela aktivnosti u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Navedeno se odnosi i na dio knjižnica koje su se istovremeno s pandemijom bolesti COVID-19 suočile s posljedicama elementarnih nepogoda (potres, poplava), što je zahtijevalo dodatne napore u saniranju knjižničnih prostora, opreme i građe. Cilj Savjetovanja je i uputiti knjižnice na međusobno povezivanje u promijenjenim uvjetima uzrokovanim kriznim situacijama u svrhu njihova razvoja u „novom normalnom“ okruženju.

Glavni organizator savjetovanja je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, suorganizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo (Sekcija za narodne knjižnice), Gradska knjižnica Umag i Društvo bibliotekara Istre. Partneri Savjetovanja su Narodna in univerzitetna knjižnica i Zveza bibliotekarskih društev Slovenije.

Više informacija nalazi se na portalu Savjetovanja za narodne knjižnice u RH na ovoj poveznici http://sznk.nsk.hr/