zaČITAJ se! – okrugli stol o poticanju čitanja kod djece i mladih

Gradska knjižnica i Čitaonica Pula organizator je okruglog stola u Puli povodom obilježavanja Godine čitanja, koji će se održati 23. travnja 2021. godine, u Noći knjige.

Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno. Na ovom okruglom stolu želimo razgovarati o suvremenoj čitalačkoj problematici, ali i podijeliti neka dobra iskustva kroz primjere dobre prakse.

U vremenu digitalne tehnologije i društvenih mreža, online nastave i nastave u školi, djeca i mladi, profesori, savjetnici, stručni suradnici i psiholozi, susreću se s brojnim izazovima i velikim promjenama. Klasični modeli nastave nisu više zadovoljavajući i potrebno se prilagoditi novim uvjetima učenja i predavanja. Kako u dobu Instagrama, TicToca i YouTubea motivirati djecu i mlade na knjigu i čitanje? Kako im približiti nastavu jezika i književnosti? Kako ih potaknuti da se izraze riječima, bez upotrebe emotikona ili popularnih kratica za izražavanje stava ili osjećaja? Kako ih inspirirati da zavole knjigu još više?

U predstavljanjima pozvanih izlagača, ali i naknadnoj raspravi pokušat ćemo doći do odgovora na ova pitanja, razmijeniti iskustva, naučiti jedni od drugih te otvoriti daljnje dijaloge i suradnje vezane za poticanje čitanja kod djece i mladih.

O programu okruglog stola i načinu prijavljivanja, više na https://gkc-pula.hr/hr/