Društvo bibliotekara Istre pokreće novi program pod nazivom Tjedan istarskih knjižnica kojim želi povezati sve vrste knjižnica na području Istarske županije kroz aktivnosti objedinjene odabranom središnjom temom.

Projekt je pokrenut s ciljem zagovaranja i isticanja važnosti knjižnica u zajednici, promoviranja knjižničnih usluga, pružanja dodatnih sadržaja u knjižnicama za građane i korisnike te poticanje suradnje i osnaživanja knjižničarske zajednice. Intencija Društva jest razvijati i profilirati projekt te redovito ga provoditi na godišnjoj razini u istarskim knjižnicama.

Prvi Tjedan istarskih knjižnica održat će se od 23. do 27. rujna 2019., a središnja ovogodišnja tema bit će posvećena informacijskoj pismenosti. U fokusu programskih aktivnosoti koje se provode u sklopu Tjedna je podučavanje građana za korištenje sustava e-Građani.  Projekt e-Građani pokrenula je Vlada Republike Hrvatske, a realiziran je kao internetska stranica koja omogućava pristupanje elektroničkim uslugama javnih institucija. Više o sustavu e-Građani: https://gov.hr/e-gradjani/23

Glavni pokrovitelj prvog Tjedna istarskih knjižnica je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a realizaciju projekta omogućili su i Grad Vodnjan-Dignano te Arheološki muzej Istre.