Društvo pokreće novi projekt – Tjedan istarskih knjižnica

Projekt je pokrenut s ciljem zagovaranja i isticanja važnosti knjižnica u zajednici, promoviranja knjižničnih usluga, pružanja dodatnih sadržaja u knjižnicama za građane i korisnike te poticanje suradnje i osnaživanja knjižničarske zajednice. Intencija Društva jest razvijati i profilirati projekt te redovito ga provoditi na godišnjoj razini u istarskim knjižnicama.

Prvi Tjedan istarskih knjižnica održat će se od 23. do 27. rujna 2019., a središnja ovogodišnja tema bit će posvećena informacijskoj pismenosti. U fokusu programskih aktivnosoti koje se provode u sklopu Tjedna je podučavanje građana za korištenje sustava e-Građani.  Projekt e-Građani pokrenula je Vlada Republike Hrvatske, a realiziran je kao internetska stranica koja omogućava pristupanje elektroničkim uslugama javnih institucija. Više o sustavu e-Građani: https://gov.hr/e-gradjani/23

Glavni pokrovitelj prvog Tjedna istarskih knjižnica je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a realizaciju projekta omogućili su i Grad Vodnjan-Dignano te Arheološki muzej Istre.

 

Program Tjedna istarskih knjižnica

Aktivnosti koje se provode u knjižnicama u okviru TIK-a pogledajte ovdje: Tjedan istarskih knjižnica – PROGRAM

 

Kako se knjižnice mogu uključiti?

Sve zainteresirane knjižnice bilo kojeg tipa mogu se uključiti u obilježavanje Tjedna organiziranjem jedne ili više aktivnosti za svoje članove i korisnike na temu informacijske pismenosti. Posebno pozivamo knjižnice da pokrenu novu digitalnu uslugu e-Građani s ciljem razvijanja i promicanja informacijske pismenosti svojih korisnika te pružanja e-usluga.

Prijedlozi aktivnosti u Tjednu

Organizirajte/ponudite/promovirajte u svojoj knjižnici:

– edukaciju za korištenje sustava e-Građani

– bibliografiju građe i informacijskih izvora na temu Tjedna

– izložite knjige, priručnike ili drugu građu o središnjoj temi

– radionice za upoznavanje funkcija kataloga i pretraživanja izvora podataka

– edukaciju za pretraživanje, vrednovanje, razumijevanje i primjenu informacija

– knjižnične e-usluge (posudba e-knjiga, digitalne zbirke, tematska pretraživanja informacija, upoznavanje baze podataka…)

– pronalaženje  informacija  različitih  oblika  (elektroničke  tiskovine,  slikovne  i tekstualne,  videozapisi…), pronalaženje  informacija posredstvom knjižničara

Podržite Tjedan:

– dijelite informacije i grafičke materijale Tjedna na svojim mrežnim stranicama i društvenim mrežama

– promovirajte u javnosti aktivnosti koje provodite kao dio Tjedna

Promotivni materijali

Knjižnicama koje se žele uključiti u obilježavanje Tjedna na raspolaganju će biti promotivni materijali (plakat i straničnici). Osim promotivnih materijala dostupnih u prostoru knjižnice, osigurani su i plakati koji se mogu koristiti na javnim mjestima predviđenima za plakatiranje.