52470 Umag, Trgovačka 6
Tel./fax: (052) 721-561
e-mail: knjiznica@gku-bcu.hr

web: http://www.gku-bcu.hr/

Gradska knjižnica Umag osnovana je u sklopu Narodnog sveučilišta (danas Pučkog otvorenog učilišta “Ante Babić”) 1957. godine. Osnivač knjižnice je Grad Umag. Od 1. 10. 2006. Knjižnica djeluje kao samostalna institucija. U Knjižnici rade: Nives Franić, prof., Suzana Zenzerović, prof., Tihana Dežjot, prof., i Neven Ušumović, prof., posljednji u funkciji voditelja. Voditelj je diplomirani knjižničar, Franić je apsolventica, a Zenzerović i Dežjot studentice su druge godine knjižničarstva. Prošle godine u Knjižnicu se upisalo 1217 članova, što je približno 10% stanovništva grada Umaga.

Knjižnični fond sada je već porastao na 30.000 svezaka. Knjige se posuđuju na 30 dana. Knjižnica posjeduje 1000 knjiga na talijanskom, kao i knjige na engleskom i njemačkom jeziku. Referentna zbirka (enciklopedije, rječnici…), časopisi i dnevni tisak (hrvatski i talijanski) mogu se koristiti unutar čitaonice (36 sjedećih mjesta).
Knjižnica zauzima 502,5 m².

 
Knjižnica je otvorena od 8.00 h do 20.00 h radnim danima, subotom od 8.00 h do 13.00 h.
Članarina se plaća: 20,00 kn – jednomjesečna, 30,00 kn – dvomjesečna, 70,00 kn – godišnja; djeca, učenici, studenti, umirovljenici i nezaposleni plaćaju godišnju članarinu 50,00 kn.
Omogućen je pristup Internetu (4 računala). Započetih pola sata članovi plaćaju 5,00 kn, ostali 10,00 kn.
U Knjižnici su posebno izdvojeni Odjel za predškolsku djecu, kao i Odjel za mlade (knjige, stripovi, rock enciklopedije…), a u osnivanju je i Audiovizualni odjel, gdje će članovi Knjižnice moći besplatno posuđivati glazbene CD-e i filmske videokasete i DVD-e.

U sklopu izdavačke djelatnosti POU „Ante Babić“, Gradska knjižnica djeluje na polju promoviranja književnih opusa autora čije stvaralaštvo daje Umagu kulturni identitet; riječ je, dakako, prije svega o opusu Fulvia Tomizze, ali i pjesnika Marija Cocchietta, Ive Balentovića… 
Gradska knjižnica Umag ističe se i kao poprište književnih susreta: Renato Baretić, Boris Dežulović, Tatjana Gromača, Roman Simić… pa čak i dobitnik Bookera (1995) James Kelman, gostovali su i čitali u Umagu u organizaciji Knjižnice.

Gradska knjižnica ima vodeću ulogu u organizaciji književno-znanstvenog skupa “Tomizza i mi” koji se odvija svake godine krajem svibnja u Trstu, Kopru i Umagu.

Gosti toga skupa dosada su bili: Rastko Močnik, Boris Buden, Arsen Dedić…

E-katalog: http://umag.zaki.com.hr/

Književno-znanstveni skup Forum Tomizza:
http://www.uciliste-umag.hr/Knjiznica_Tomizza.asp