Istarski knjižničari posjetili knjižnice u Ljubljani

U organizaciji Društva bibliotekara Istre istarski su knjižničari 22. lipnja 2018. bili na jednodnevnom stručnom izletu te tom prilikom posjetili knjižnice u Ljubljani. Zahvaljujući srdačnom gostoprimstvu slovenskih kolega razgledali su prostore knjižnica i upoznali se s praksom slovenskog knjižničarstva.

Prva knjižnična postaja bila je Semeniška knjižnica koja djeluje pri Bogoslovnom sjemeništu u Ljubljani, prva javna znanstvena knjižnica u Sloveniji s bogatim fondom starih i rijetkih knjiga. U impresivnom baroknom prostoru knjižnice uvodno predavanje o povijesti knjižnice održala je voditeljica knjižnice Mateja Demšar. Najstariji odjel Semeniške knjižnice primjer je odlično očuvane barokne knjižnice koja u svojem fondu posjeduje rukopise iz 13. i 14. stoljeća i tiskane knjige od 15. do 19. stoljeća. Danas knjižnica ima status pokretnog kulturnog dobra Republike Slovenije.  

 

 

Druga posjećena knjižnica je slovenska nacionalna knjižnica – Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK). Posebna se zahvalnost upućuje kolegi Matjažu Luliku za stručno vodstvo kroz fond Odjela za rukopise i stare i rijetke knjige koji je pomno pripremio i predstavio zanimljive raritete koje čuvaju u knjižnici, između kojih i građu značajnu za istarsko kulturno nasljeđe.

 

 

Nakon obilaska specijalne i nacionalne knjižnice, na redu je bila središnja narodna knjižnica u Ljubljani, Knjižnica Otona Župančiča koja djeluje u sastavu Mestne knjižnice Ljubljana. Uz prezentaciju cjelokupne mreže i poslovanja narodnih knjižnica u Ljubljani, razgledalo se odjele Knjižnice Otona Župančića uz stručno vođenje i upoznavanje s ponudom knjižničnih usluga i projekata.

 

 

Slobodno vrijeme do povrtaka u Pulu iskoristilo se za druženje, razgled stare gradske  jezgre i drugih ljubljanskih atrakcija.