Knjižnice ponovno otvaraju svoja vrata!

Zaključkom Vlade Republike Hrvatske o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, usvojenom na sjednici održanoj 23. travnja 2020., predviđa se ponovno otvaranje za javnost arhiva, knjižara, antikvarijata, knjižnica, muzeja, prodajnih i izložbenih galerija počevši od 27. travnja 2020.

U tom će smislu, slijedeći upute Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i županijskih stožera za sprječavanje širenja zaraze, ustanove prilagoditi poslovanje novim uvjetima kako bi se omogućio ulazak korisnika/posjetitelja te ovisno o karakteristikama prostora namijenjenih javnosti napraviti određene prilagodbe. Početak rada s korisnicima/posjetiteljima odvijat će se uz pridržavanje svih protuepidemioloških mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.

Normalizacija rada i aktivnosti u narednom razdoblju odnosi se na normalizaciju rada na redovitim poslovima unutar ovih ustanova kao i normalizaciju rada s korisnicima/posjetiteljima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavilo je preporuke:

Detaljne upute koje uključuju uz higijenske mjere i ostale smjernice:

Dok traju ograničenja vezano uz javna okupljanja, neće se organizirati otvorenja, predavanja, organizirani obilasci ili radionice koje uključuju više od 5 osoba. Sukladno preporukama, arhivi, knjižnice, muzeji i galerije mogu osmisliti alternativne načine održavanja ovih aktivnosti (npr. prijenosi on-line i slično).

U onim arhivima, knjižnicama, muzejima i galerijama koji su pretrpjeli štete u potresu, zbog sigurnosti zaposlenika i posjetitelja, normalizacija rada provodit će u zavisnosti od ocjene uporabljivosti zgrade i njene sigurnosti te stanja građe.

Izvor:  Normalizacija rada u arhivima, knjižnicama, muzejima i galerijama. URL: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske (24.4.2020.)