Marina Vujčić dobitnica Nagrade BOOKtiga!

Ovogodišnja „Nagrada BOOKtiga“ ide u ruke istaknute spisateljice Marine Vujčić za njezin najnoviji roman Pedeset cigareta za Elenu, načitaniju knjigu u narodnim knjižnicama Istarske županije.

Ovogodišnja laureatkinja, Marina Vujčić, rođena je 1966. u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku. U nakladi Profila 2010. objavljuje roman „Tuđi život“, a 2014. u izdanju Hena coma knjigu drama „Umri ženski“ i roman „A onda je Božo krenuo ispočetka“ koji je 2015. ušao u uži izbor od četiri hrvatska naslova nominirana za Europsku nagradu za književnost. Za dramu „Umri ženski“ 2014. dobila je nagradu Marin Držić, a za dramu „Podmornica“ istu nagradu 2017. godine. Godine 2015. u izdanju Hena coma objavljuje roman „Mogla sam to biti ja“. Iste godine na natječaju V.B.Z.-a romanom „Susjed“ osvaja nagradu za najbolji neobjavljeni roman. U koautorstvu s Ivicom Ivaniševićem, 2016. napisala je roman „Otpusno pismo“, u izdanju Hena coma. Godine 2017. objavljuje roman „Pitanje anatomije“ te 2019. godine „Pedeset cigareta za Elenu“ u Frakturinom izdanju. Od prosinca 2020. godine imenovana je na mjesto ravnateljice Drame splitskog HNK.

„Nagrada BOOKtiga“ umrežava sve gradske knjižnice Istarske županije; dobitniku/ici uručuje se priznanje – primjerak najčitanije knjige u narodnim knjižnicama Istarske županije u koji svi njezini čitatelji mogu upisati svoje dojmove. Autoru najčitanije knjige dodjeljuje se, u duhu festivala, rabljena knjiga ispisana osvrtima samih čitatelja i na taj način zatvara se krug autor-čitatelj-autor. Stoga, primjerak nagrađenog romana Pedeset cigareta za Elenu kreće na putovanje po Istri do svojih čitatelja, a prvi na redu koji će svoje dojmove u njega upisati su građani Umaga. To mogu učiniti u Gradskoj knjižnici Umag od 11. do 13. veljače. Slijede čitatelji knjižnice u Bujama koji će moći svoje dojmove upisivati od 15. do 18. veljače. U Gradskoj knjižnici Novigrad knjiga će se nalaziti od 22. do 25. veljače, dok će u buzetskoj knjižnici knjiga biti od 1. do 4. ožujka. Pazinjani u svojoj knjižnici knjigu mogu potražiti od 8. do 11. ožujka, a Labinjani od 15. do 18. ožujka. U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula čitatelji će dojmove moći upisivati od 22. ožujka do 6. travnja, te u Rovinju od 8. do 13. travnja. U Gradsku knjižnicu Poreč knjiga stiže 14. travnja, a u nju će svoje dojmove čitatelji moći upisati sve do same dodjele Nagrade.

Svečana dodjela Nagrade, pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana i uz potporu Ministarstva kulture i medija, upriličit će se u porečkoj knjižnici na Dan hrvatske knjige, 22. travnja 2021. godine u 19 sati. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Kući za pisce/Hiži od besid u Pazinu, autorica najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.