Načela i izrada pristupnica i odnosi u Pravilniku za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima

U suradnji Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Centra za stalno stručno usavršavanje knjižnižara u Republici Hrvatskoj, održat će se tečaj Načela i izrada pristupnica i odnosi u Pravilniku za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima.

Predavačice:

     Prof. dr. sc. Mirna Willer, red. prof. u trajnom zvanju u miru

     Dr. sc. Ana Vukadin, viša knjižničarka

 Vrijeme i mjesto održavanja 

  1. studenog 2019. od 9.30 do 14.30 sati

    u

    Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula

 

Sadržaj tečaja

Radionica predstavlja Pravilnik za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima, koji će u obradi građe zamijeniti Pravilnik i priručnik za izradbu abecednih kataloga Eve Verona. Uvodno se predstavljaju načela, struktura i elementi Pravilnika, kao i najvažnije odredbe vezane uz opis građe, s naglaskom na omeđenu i serijsku tekstualnu građu, glazbu i film. Zatim se predstavljaju odredbe vezane uz identifikaciju i opis agenata (osoba, korporativnih tijela, grupa, sastanaka i obitelji) i mjesta. Posebno je naglašena funkcija normativnog nadzora nad imenima u današnjem informacijskom okruženju te su istaknute promjene koje Pravilnik u tom kontekstu donosi u odnosu na dosadašnji Pravilnik i priručnik Eve Verona. Predstavljaju se i nove, proširene mogućnosti bilježenja odnosa između agenata i građe.

 Vrijednost tečaja: 0.5 CEU

Kotizacija se NE naplaćuje.

Molimo vas da dolazak na tečaj obvezno prijavite najkasnije do 13. studenoga 2019. na e-poštu liana.dikovic@gkc-pula.hr ili nadia.buzleta@gkc-pula.hr