Nagrada BOOKtiga za najčitaniju knjigu

Gradska knjižnica Poreč ove će godine, po deseti put, dodijeliti posebno godišnje priznanje – Nagradu BOOKtiga najčitanijem živućem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama u protekloj godini. Ovogodišnja Nagrada pripada Kristianu Novaku za roman „Ciganin, ali najljepši“, u izdanju nakladnika OceanMore, tiskan 2016. godine, koji je prepoznat i cijenjen od strane kritike i izvrsno prihvaćen od najšire publike.

Život mirnog međimurskog mjesta gdje Hrvati žive ne miješajući se s Romima iz susjednog Bukova Dola, predrasude, osuđivanje, mržnja, netrpeljivost, strah, izbjeglice, krijumčarenje ljudima i drogom, nesretna ljubav, prkos, ali i trenuci ljudskosti koje autor pronalazi u životima svojih aktera, teme su koje se slojevito prožimaju u ovom romanu.

Pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana svečana dodjela Nagrade upriličit će se u Noći knjige, 23. travnja, s početkom u 19 sati, kada će ovogodišnjem dobitniku biti uručeno priznanje – primjerak njegovog romana koji je mjesec dana “putovao” po knjižnicama Istre i u koji su svi njegovi čitatelji upisivali svoje dojmove.

Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autor najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Novakov „Ciganin“ u 2017. godini dobio je tri prestižna priznanja; jednoglasnom odlukom pripala mu je tportalova književna nagrada koja se dodjeljuje autoru najboljeg romana pisanog na hrvatskom jeziku i izdanog u Hrvatskoj, na Galovićevim jesenima dodijeljena mu je Nagrada Fran Galović, a roman je proglašen za najbolje književno djelo koje se bavi temom zavičaja, odnosno identiteta, a u Zaboku je za istu knjigu dobio Nagradu Gjalski, ugledno i prestižno priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj.