Projekt La Ca kantunić dobitnik Pohvalnice za NAJ projekt

U svečanom dijelu Skupštine Društva bibliotekara Istre, održane 18. rujna 2020., dodijeljena je Pohvalnica za NAJ projekt koju Društvo dodijeljuje za najbolje zamišljen i realiziran projekt u knjižničarskoj struci na području naše županije.

Pohvalnica za NAJ projekt dodijeljena je projektu La Ca kantunić kojeg je realizirala Srednja škola Mate Blažine iz Labina uz suradnju Grada Labina.

Obrazloženje Povjerenstva za dodjelu Pohvalnice prenosimo u cjelosti:

“Na poziv za predlaganje projekata za Pohvalnicu Društva bibliotekara Istre za Naj projekt stigle su dvije prijave za projekt LaCa kantunić. Predlagatelji su Grad Labin i Srednja škola Mate Blažine Labin. Komisija u sastavu Tihana Dežjot Alessio, Adriana Gri Štorga, Liana Diković, Tea Grujić i Iva Ciceran proučila je prijave i zaključila da se Pohvalnica dodjeli knjižnici Srednje škole Mate Blažina za kandidirani projekt.

Projekt je zamišljen i realiziran kao jedna od aktivnosti Grada Labina na njegovanju, očuvanju i popularizaciji labinske cakavice. U projekt se aktivno uključila Srednja škola Mate Blažine Labin u kojoj je u knjižnici uređen interaktivni kutak La Ca kantunić. U njemu se mogu pronaći naslovi na labinskom dijalektu, izdanja na hrvatskom standardnom jeziku vezana uz labinski govor i labinske običaje kao i eksponati iz domova „nona i nonića“. Na ovaj način kutak poziva posjetitelja da zastane, pogleda, pročita, odmori uz „domoću besedu“, bilo u miru i tišini bilo na nekom organiziranom programu. Jezik je živ, podložan promjenama, ali i svjedok vremena, neizostavni dio tradicije i kulture nekog kraja. Govoreći čuva ga se od zaborava. Ovim projektom labinska je cakavica dobila svoje promotore i ambasadore u mladim ljudima, srednjoškolcima koji će aktivno čuvati svoj identitet i rušiti stereotipe kako mlade ništa ne zanima.”

Pohvalnicu za Naj projekt preuzela je Majda Klapčić Milevoj, diplomirana knjižničarka zaposlena u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu, koja je pokrenula i koordinirala realizaciju projekta.