Stručni skup Od klasifikacije do brisanja nosa – kompetencije dječjeg knjižničara

Mjesto održavanja: Zagreb, online 25.03. – 25.03.2022
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Medveščak

Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, Komisija za obrazovanje i cjeloživotno učenje i Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Medveščak organiziraju stručni skup „Od klasifikacije do brisanja nosa – kompetencije dječjeg knjižničara” koji će se održati 25. ožujka 2022. u fizičkom obliku (Knjižnice grada Zagreba, Gradska knjižnica, Odjel za djecu i mladež, Starčevićev trg 2) i virtualnom putem Zoom platforme za videokonferencije.

Stručni skup Od klasifikacije do brisanja nosa – kompetencije dječjeg knjižničara tematski će se baviti teorijskim i praktičnim aspektima profesije knjižničara i potrebnih kompetencija za rad s djecom i mladima. Program će bit sastavljen od uvodnih izlaganja, razmjene dobre prakse i rasprave.
Djeca i mladi pripadaju posebnim korisničkim skupinama knjižnica za koje treba osigurati posebne knjižnične usluge i programe. Dječje knjižnice trebaju stvoriti pozitivna i poticajna ozračja u kojima svi, pod jednakim uvjetima, mogu razvijati svoje potencijale bez obzira na moguće različitosti. Važan segment dječjih knjižnica je i rad s odraslim korisnicima kojima knjižničari imaju zajednički cilj, omogućiti djeci slobodan pristup znanju i informacijama, poticati ih na sjecanje vještina za cjeloživotno učenje i razne vrste pismenosti, pomoći im u osobnom razvoju, te ih osnaživati za aktivno sudjelovanje u životu zajednice.
Sudionici će dobiti relevantan uvid u aktualna teorijska polazišta i konkretne primjere o kompetencijama koje dječji knjižničar treba imati da bi mogao ostvarivati zadaće dječje knjižnice.

Program skupa

Rok za prijavu nazočnosti bez izlaganja je 22. ožujka 2022. putem e-formulara.