Paliaga 5
52210 Rovinj
Tel. 811 544
Kontakt osoba: Daniela Erman

Zavod za istraživanje mora u Rovinju osnovan je 1891. godine i neposredno po osnutku te institucije započinje se sa sustavnim prikupljanjem knjižne građe. Zahvaljujući dugoj tradiciji knjižnica posjeduje niz starih publikacija: izvješća s ekspedicija (Challanger, Plankton Expedition,…), serijskih publikacija i knjiga visoke kulturno- povijesne vrijednosti.
Trenutno je knjižnica pretplaćena na 22 naslova periodike s područja oceanografije, a uz to prima još desetak naslova kao dar. Radi se uglavnom o časopisima suradničkih instituta čime se upotpunjuje vrlo vrijedan postojeći fond sa svih kontinenata.
Povremeno u knjižnicu stižu i knjige iz donacije prijatelja Zavoda. Od velikog je značaja i pravo na pristup elektroničkim inačicama časopisa čime se znatno olakšava pristup informacijama.

Na prostoru od 90m2 pohranjeno je 18 000 svezaka periodike i knjiga koji se svakodnevno daju na korištenje pedesetorici znanstvenika Zavoda i ostalim zainteresiranima. Knjižnica je razvila i međubibliotečnu suradnju s drugim inozemnim institucijama sličnog ili istog profila- prvenstveno iz Italije i Njemačke.